Inpacte social va ser present a la primera Jornada sobre pobresa infantil i salut, organitzada per l’Hospital Sant Joan de Déu juntament amb l’associació educativa Nou Quitxalles, que ha volgut posar sobre la taula una problemàtica sovint invisibilitzada i que ens afecta, i molt, com a societat.

Segons l’informe Desheredados de l’entitat Save The Children, de 2013 a 2015, la pobresa infantil severa ha augmentat un 23% a Catalunya, i ja hi ha 261.970 infants en aquesta situació. Concretament, els infants amb menys recursos s’han empobrit 4,5 vegades més que la resta durant la crisi econòmica.

Aquesta situació, tal com es va expressar reiteradament durant les diferents taules que van composar la jornada, afecta directament la salut dels menors, incrementant algunes patologies, com l’obesitat o la salut mental, i limitant l’accés a serveis no coberts per la sanitat pública, com el dentista o el logopeda.

Per això, les diferents entitats que van participar en la jornada van posar fil a l’agulla per posar fi a aquesta situació. D’una banda redactaran un informe conjunt que faran arribar al Síndic de Greuges en què reclamaran augmentar els recursos destinats a lluitar contra la pobresa i la posada en marxa d’un pla d’actuació integral conjunt de les diferents administracions.

De l’altra, durant la jornada es van exposar 43 projectes socials que treballen al voltant de la qüestió de la infància i la salut, que es van recollir en un dossier de bones pràctiques i que serviran per compartir experiències, crear sinergies i innovar en la lluita contra la pobresa infantil. Entre aquestes bones pràctiques n’hi havia algunes posades en marxa per entitats amb les quals treballem, com un taller de sexoafectivitat per adolescents amb intel·ligència límit (acidH); un projecte de cobertura integral de famílies immigrades en situació d’exclusió (Associació “in via”) o un programa per connectar estudiants universitaris amb menors amb dificultats socials per millorar el rendiment escolar (AFEV).

Durant la jornada van intervenir María Jesús Larios, adjunta al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels nens i dels adolescents, Anna Garcia Altés, responsable de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya a l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, Montserrat Dolz, cap de l’àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu. A més, durant el transcurs de diverses taules es van abordar qüestions com models culturals envers la salut, col·lectius en situació de risc social i salut infantil o què podem fer per millorar la salut relacionada amb la pobresa infantil.